Per les Valls de Al-Azraq. ~ Alicante en la Mochila
ÚLTIMAS NOTICIAS

La Manta al Coll i el Cabasset.

Los primeros en inscribir esta canción como suya en la SGAE fueron José Arques Llorens “Tolo” (como autor de la letra) y Manuel García Ort...

Per les Valls de Al-Azraq.

 Un exemple de terra carregada d'història, d'identitat i d'oblit és una de les contrades més apartades i misterioses del País Valencià. Són tres valls. . . . . . . . . . . . . . 

Vivim en un país on podem trobar parcs temàtics que són una ruïna i infraestructures multimilionàries que no utilitza ningú, auditoris que tomben de tos a pobles diminuts i urbanitzacions amb camps de golf enmig del major secarral. En canvi, tenim gran part del nostre patrimoni històric i arqueològic completament abandonat a la seua sort. És impossible valorar la nostra identitat si no coneixem i valorem, abans, la nostra història. 

Com és impossible atreure un turisme de qualitat si no els oferim alguna cosa diferent del sol i platja. És curiós que els països del nord d'Europa hagen estat pioners en la promoció del turisme cultural, tant a Europa com a les colònies, conscients que és una oportunitat de negoci excel·lent i una forma d'enfortir lligams.

Un exemple de terra carregada d'història, d'identitat i d'oblit és una de les contrades més apartades i misterioses del País Valencià. Són tres valls, la Vall de Gallinera i la Vall d'Alcalà (a la comarca de la Marina Alta) i la Vall de Perputxent (al Comtat), amb una història en comú: van ser el reialme d'Al-Azraq, l'últim cabdill àrab que plantà cara a Jaume I durant la conquista cristina.


La Vall de Gallinera s'estén entre muntanyes, a la vora del riu d'on pren el nom i d'una carretera tota revoltes per on van assaltant-nos llogarets de ressonàncies morisques: Benirrama, Benialí, Beniaia, Benissiva, la Carroja, Alpatró, Llombai, Binissili... Un llibre imprescindible per conéixer la història i els atractius és La Vall de Gallinera, per camins de moriscos i mallorquins, de Vicent Morera i Juanjo Ortolà. 

Si visiteu la Vall en època de cireres, vos en fareu un fart. I si hi aneu també en qualsevol altre moment, el fart serà de caminar i de paisatges esborronadors. I si, a més, hi voleu sojornar, no podeu deixar de passar per la casa rural El Castellot. I conéixer la seua cuina i el seus propietaris, Sílvia i Joanjo, dues persones excepcionals enamorades de la terra que vos deixaran un record inesborrable.

Sílvia i Joanjo,El Castellot.

Al costat, separada per la serra, hi ha la Vall d'Alcalà. Temps era temps va tindre set poblacions: Alcalà de la Jovada, Beniaia, la Queriola, Benialí, Benixarco, la Roca i l'Adsúbia. Arran de l'expulsió dels moriscos algunes quedaren despoblades, com també va ocórrer amb la Vall de Gallinera. La Vall d'Alcalà va ser la capital d'Al-Azraq, el personatge més popular i evocat de la vall, senyor de castells inexpugnables i el pitjor malson de Jaume I.

J. Sellés

A la vall de Perputxent, en canvi, trobareu l'Orxa, on hi ha el castell de Perputxent, tot just a la vora de la via verda de l'antic ferrocaril Xitxarra entre Alcoi-Gandia, un exemple del patrimoni deixat caure. I també trobareu Beniarrés, als peus del Benicadell, porta d'entrada al mític barranc de l'Encantada, on de tard en tard s'hi apareix una princesa morisca amb castell emergent entre les aigües, un espectacle digne de presenciar. Aquestes valls i la seua història han estat novel·lades recentment per Just I. Sellés. Un projecte que va més enllà d'escriure una novel·la, Al-Azraq, el blau. Crònica de la conquesta de la Muntanya

Penya Foradà José Motilla

La novel·la recrea la resistència musulmuna capitanejada per Al-Azraq durant la conquesta de Jaume I. Cal assenyalar que, com no podia ser d'altra manera, Jaume I no ix gens ben parat i això, potser, desoriente alguns lectors. Però és indubtable que l'obra, narrada com una crònica i amb la força de la primera persona per un dels personatges, recrea, des de la ficció i el mínim canemàs històric conegut, els patiments i les esperances, els somnis i les temences dels habitants d'aquelles terres i d'aquells castells.

I per damunt de tot, som davant d'un fet insòlit: la literatura i la recreació d'un episodi històric es converteixen en pretext per a una campanya de divulgació i posada en valor del llibre i de la història poble a poble. No debades, Sellés difon la seua obra a colp de presentació, recorrent bona part dels pobles de les comarques on està ambientada la història, amb una espenta gens habitual, i l'acompanya d'una exposició de fotografia molt recomanable. En fer això, està omplint un buit, una necessitat que fins ara les administracions i la cultura oficial havien bandejat.

Penya Foradà, foto José Motilla

Fet i fet, si la narrativa històrica és un gènere amb bona salut, encara ho és més la narrativa morisca. Pensem en obres com Allah Akbar. El morisc, de Miquel Ferrà (reeditada recentment en la col·lecció "Esguard" de Bromera) o El cavall verd, de Joaquim Borrell (Bullent). El mallorquí Miquel Ferrà va escriure, amb aquella novel·la que és ja tot un clàssic, una història corprenedora sobre els moriscos valencians que ens trasllada des de la Vall d'Albaida a les llunyanes terres de Timbuctú. Borrell, altrament, crea uns personatges inoblidables, Ezme, la bruixa de la Vall de Laguar (Marina Alta), el seu enamorat, el jove soldat Martí Vallalta i el personatge col·lectiu de tot un poble: esperança i dissort dels últims moriscos.
La Vall de Gallinera: per camins de moriscos i mallorquins. Medi Ambient. Canal 9. Crònica de la conquesta de la Muntanya: http://justoselles.com
La Vall d'Alcalà va ser la capital d'Al-Azraq: https://ca.wikipedia.org/wiki/Al-Azraq

Viatjant i llegint és una iniciativa de la Coordinadora pel Valencià de l'Alcoià-Comtat (Escola Valenciana)

Francesc Gisbert, professor i escriptor
ORIGEN DEL ARTICULO: http://opinions.laveupv.com/viatjant-i-llegint-rutes-literaries/blog/5734/per-les-valls-dal-azraq
ESTE ARTICULO  Y SUS FOTOGRAFIAS SON SOLO A TITULO INFORMATIVO Y TIENEN LA OBLIGACION DE CONSULTARLO COMENTARLO EN SU WEB ORIGINAL.
Share to Facebook Share to Twitter Email This Share on Google Plus Share on Tumblr Share to line Share to instagram Share to skype Share to youtube Share to imprimir
Publicar un comentario

Recibe artículos en tu Email

SUSCRIBETE Y ÚNETE A ESTA VUESTRA PAGINA DE AMIGA ECHA POR ALICANTE Y SE PARTE DE NUESTROS AMIG@S Y COLABORADOR@S PARA RECIBIR TODOS LOS ARTÍCULOS SIN PERDER DETALLE, EN VUESTRO CORREO ELECTRÓNICO, RECORDAR QUE ESTE BLOG SE HACE SIN ANIMO DE LUCRO Y LUCHANDO POR LA DIFUSIÓN DE ESTA NUESTRA TIERRA ALICANTINA... *SUSCRIBIRSE A Alicante en la Mochila* - "ACUÉRDATE DE MIRAR TU CORREO PARA ACTIVAR LA SUSCRIPCIÓN"

Alicante en la Mochila en Google+

VISITAS

Agradecimiento a Colaborador

Agradecimiento a Colaborador
Soul Memory PHOTOGRAPHY

EL CABASSET D´ANTAÑO

EL CABASSET D´ANTAÑO
Leyendas en la prensa Alicantina.

creativecommons

Licencia de Creative Commons
Alicante en la Mochila por:
G&C. Publicaciones
Está bajo una licencia :
Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional License.
Creado a partir de la obra en :
http://alicanteenlamochila.blogspot.com.es.
Puede hallar permisos más allá de los concedidos con esta licencia en :
http://politicayterminoslegales.blogspot.com.es

Nuestro proyecto.

Página para promover el interés general cívico, educativo, científico, cultural, deportivo y sanitario. De promoción de los valores constitucionales. De promoción de los derechos humanos. De asistencia social, y cooperación para el desarrollo. De promoción y dignidad de la mujer. De protección de la familia. De protección de la infancia. De fomento de la igualdad de oportunidades y de la tolerancia en la unión de los pueblos. De defensa del medio ambiente y protección animal. De fomento de la economía social y la investigación. De promoción del voluntariado social y de nuestro mayores. De defensa de consumidores y usuarios. De promoción y atención a las personas en riesgo de exclusión por razones físicas, sociales, económicas o culturales, y cualesquiera otros de similar naturaleza.

En el caso de mi Blog, por ejemplo, quiero proporcionar a la gente aquello que conozco y he vivido y que puede ayudarles a caminar con total libertad en nuestra tierra y con el ánimo de contribuir en sus vidas para la mejora de las mismas en conjunto.

Alicante en la Mochila.

Google+ Followers

NUESTRO AGRADECIMIENTO Y RECONOCIMIENTO A TODOS NUESTROS AMIGOS Y COLABORADORES QUE EN SUS ATICULOS Y COMENTARIOS SON CAPACES DE OFRECERNOS SIN ANIMO DE LUCRO LA ILUSION POR NUESTRA TIERRA ALICANTINA... POR TODOS LOS ALICANTINOS: «Visca Alacant» - Alicante en la Mochila -

Suscribirte AHORA..

Recibe artículos en tu Email

Total Ping

Mi Ping en TotalPing.com

Musica

Social

Subir

 


Hola, Bienvenid@!

Siguenos tambien en las redes sociales.¡Suscríbete a nuestro blog!

Recibe en tu correo las últimas Publicaciones.

Sólo ingresa tu correo para suscribirte.