"Alicante, la casa de la primavera. - Wenceslao Fernández Flórez"

La Britànica serà nostra.

Encara que sembla que el Govern espanyol prompte cedirà l’antiga refineria a l’Ajuntament d’Alacant, encara no hi ha cap proposta de futur. Arquitectes alacantins imaginen el futur de la catedral industrial de la ciutat.
La Britànica serà nostra: què farem amb la muntanya màgica d’Alacant?
Era l’estiu de 2006 i Díaz Alperi, aleshores alcalde d’Alacant, assegurava que el Centre de Congressos a Sangueta s’acabaria en dos anys. El projecte, valorat en seixanta milions d’euros, el dissenyava l’arquitecte Salvador Pérez Arroyo i comptava amb el rebuig del veïnat del barri. “Reconstruiré la forma de la muntanya que ha estat partida per la meitat per una vella pedrera”, assegurava Pérez Arroyo, que utilitzava una xapa daurada “com el paper que utilitzen els astronautes per protegir-se de la calor”. 

El projecte megalòman, desestimat deu anys després, ignorava per complet el que passava a l’interior d’eixa muntanya. La Cantera – a l’extrem occidental de la Serra Grossa, conegut com el tossal del Molinet- amaga la refineria de la Britànica, un complex industrial amb desenes de galeries i cúpules excavades a la roca que arriben als vint-i-cinc metres d’altura.

Eixe mateix any Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana aprofitava el pas del tramvia per la Sangueta per encarregar a l’arquitecte murcià Martín Lejarraga una proposta per recuperar la vida a l’interior de la Britànica. Aprofitar les diferents cúpules per instal·lar un planetari, un rocòdrom o un aquari era la idea del moment, en la línia dels projectes impulsats pel Consell eixa dècada.

Foto: proposta de Martín Lejarraga per a FGV. 

Més de deu anys després, una comissió parlamentària del Congrés donava llum verda a la cessió de la Britànica a l’Ajuntament d’Alacant, propietat del Govern espanyol des dels anys 50. Mentre les seues parets encara desprenen la toxicitat de la refineria, donem pas a les idees per donar-li vida a la muntanya màgica de la ciutat.

“La millor manera de conservar el patrimoni és mitjançant el seu ús, no mitjançant la seua momificació”, asseguren des de PLAYstudio, l’estudi d’arquitectura liderat pels alacantins Vicente Iborra i Iván Capdevila, guanyadors de fins a catorze premis en concursos internacionals. “Pensem que donar-li un ús al patrimoni fa que este deixe de ser exclusiu per visites esporàdiques buscant entreteniment per a passar a formar part de la quotidianitat de la ciutat”. I disparen la primera idea: “durant els anys que va durar la polèmica sobre la localització de l’ADDA sempre vam pensar que els dipòsits eren una localització al·lucinant, un auditori únic al món”. I com ha pogut estar tants anys tancat i desconegut per a la majoria de la gent? “El problema és que no té imatge exterior, és difícil d’iconografiar i vendre com a producte turístic”, responen.

Des del Grupo Aranea, encapçalat per Marta Garcia i Francisco Leiva, aposten per un espai d’experimentació sensorial. L’arquitecte considera que “no hauria de limitar-se a ser un espai arqueològic visitable, s’ha d’explicar el que va ser però és tan gran que hi ha lloc per a l’experimentació. És un espai que t’allunya de tot i et convida a un altre món”. Una intervenció subtil per a performances, projeccions o música és l’aposta de Leiva, que ja va organitzar el 2006 una instal·lació audiovisual sobre el sostre de les cúpules amb alumnat d’arquitectura d’Alacant i València.

Foto: Francisco Leiva 

Rubén Bodewig, arquitecte i activista a Alicante Vivo, també aposta per usos temporals com actuacions musicals: “s’hauria d’habilitar simplement per ser transitat, no és un lloc per ocurrències. El valor de la Britànica és precisament el que és i on està: l’experiència del buit a l’interior d’una muntanya, la gelor de la roca...”.

“És una catedral de cúpules baix una muntanya davant del mar”, la defineix l’arquitecta Ágata Alcaraz. “Es poden experimentar diferents usos, testar diferents possibilitats”, planteja la projectista, “però cal encarregar un projecte precís, sense caure en frivolitats”. A esta idea se sumen els arquitectes de PLAY: “l’única manera que entenem de generar un debat urbà informat i intel·ligent és a través del concurs obert”, i demanen un jurat competent “perquè el debat ha de transcendir els perjudicis i limitacions de l’ens municipal”.

A causa de la complexitat del projecte, Alcaraz i Bodewig encara van més enllà i coincideixen en la necessitat d’unes bases “ben elaborades, amb bons dibuixos, un estudi geològic i un inventari arqueològic”. “Encara queden restes de la refineria com els raïls dels vagonsque la recorrien i són elements que s’han de conservar”, afirma Bodewig.

A vora mar, rodejat del Camp dels Ametlers i de les bateries antiaèries al cim del Molinet, el conjunt es converteix en un paisatge memorial per a la ciutat. “A més és un node fonamental per al Corredor Litoral”, recorda Alcaraz. “Per això no caldria generar cap edifici a l’exterior de la Britànica, es tracta de ficar el Corredor Litoral dins de la muntanya”. “Este projecte és una oportunitat per enllaçar la muntanya amb el mar. No solen haver muntanyes plenes de vida al centre de les ciutats”, conclou il·lusionat Bodewig. Una intervenció austera plantejada amb un concurs obert: haurem d’esperar deu anys més?

POR Carlos Pastor    Publicado el: 14/01/2018 - 10:44:56

PARA VER EL REPORTAJE ORIGINAL Y COMPLETO DIRÍJASE A LA PAGINA DEL AUTOR
SI TUVIERA CONOCIMIENTO DE QUE SE INCUMPLEN LOS DERECHOS DE AUTOR, 
POR FAVOR NOS LO COMUNICAN EN EL E-MAIL: gyc.publicaciones@gmail.com
ESTE ARTICULO Y SUS FOTOGRAFÍAS TIENEN DERECHOS DE AUTOR ,  SON SOLO  PARA  SU DIFUSIÓN SIN ANIMO DE LUCRO Y A TITULO INFORMATIVO, PARA VER EL ARTICULO COMPLETO TIENEN EL DERECHO Y LA OBLIGACIÓN DE CONSULTARLO Y COMENTARLO EN SU WEB ORIGINAL.
Los sitios y publicaciones a los que se enlaza desde esta página son solo propiedad de sus respectivos autores.
Los contenidos de los post publicados en Alicante en la Mochila© son de responsabilidad exclusiva de sus respectivos autores.
Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This Share on Google Plus Rss This Más...

¡NO TE PIERDAS NINGUNA PUBLICACION!

Suscríbete a Alicante en la Mochila y recibe todas las publicaciones en tu Email.

1 comentario:

Los mensajes son moderados y serán revisados antes de publicarse.

Este no es un foro de adolescentes, no use letras en vez de palabras completas como "q" en vez de "que", ni escriba sus mensajes en mayúsculas, sea respetuoso con los demás y consigo mismo, si no está de acuerdo puede decirlo sin molestar y con educación.

Una cosa es que no le guste una crítica, otra que use un lenguaje inapropiado para demostrarlo. No estamos en la obligación de publicar ningún mensaje en específico ó de leerlo entero si usas palabras malsonantes u insultos.

 

Página para promover el interés general cívico, educativo, científico, cultural, deportivo y sanitario. De promoción de los valores constitucionales. De promoción de los derechos humanos. De asistencia social, y cooperación para el desarrollo. De promoción y dignidad de la mujer. De protección de la familia. De protección de la infancia. De fomento de la igualdad de oportunidades y de la tolerancia en la unión de los pueblos. De defensa del medio ambiente y protección animal. De fomento de la economía social y la investigación. De promoción del voluntariado social y de nuestro mayores. De defensa de consumidores y usuarios. De promoción y atención a las personas en riesgo de exclusión por razones físicas, sociales, económicas o culturales, y cualesquiera otros de similar naturaleza. En el caso de mi Blog, por ejemplo, quiero proporcionar a la gente aquello que conozco y he vivido y que puede ayudarles a caminar con total libertad en nuestra tierra y con el ánimo de contribuir en sus vidas para la mejora de las mismas en conjunto.. -Alicante en la Mochila- .Hola, Bienvenid@!

Siguenos tambien en las redes sociales.¡Suscríbete a nuestro blog!

Recibe en tu correo las últimas Publicaciones.

Sólo ingresa tu correo para suscribirte.


RECIBE TOTALMENTE GRATIS
Todas las Publicaciones en tu correo

NUESTRO BLOG UTILIZA COOKIES PROPIAS Y DE TERCEROS. AL ACEPTARLAS ACEPTA NUESTROS SERVICIOS Y EL USO QUE HACEMOS DE LAS COOKIES. *Alicante en la Mochila* -